2/17/2015

Napsala Nagat | Tagy : ,
          Tak jsem v honbě za zápočtem musela udělat nějakou seminárku, dostala se ke queer baiting a dost jsem u toho vypěnila. Tak proč nezapěnit blogísek. Pokusím v rychlosti vysvětlit, co je to vlastně queerbaiting a proč to hodně lidí to naštvalo a všeobecně to bylo považováno za chybný tah..

          Upozorňuji, že queerbaiting je jedna z věcí, co nikdy za žádných okolností nesmíte hledat na Tumblru, nebo se vaše víra v lidstvo dostane pod bod mrazu. Tyhle hlubiny by měli zůstat neodkryty, stejně jako mage-rights, leninismus nebo stránky vitariánů. Všeobecně, čím víc víte o gender a queer studies, myslím tím, skutečně víte, tedy značně profiltrujete shity z Tumblru, tím bude váš život těžší až se nakonec dostanete do situace, kdy se budete bát zapnout televizi, protože víte, že to bude náročné.



          Nejprve bych chtěla připomenout, co je to "queer reading," protože na počátku každého byznysu je cílová skupina. Queer čtení je označení pro něco, co se dá laicky nazvat slash brýlemi, nebo yaoi radarem, nebo jakkoliv chcete pojmenovat praktiku, při které se díváte na svůj oblíbený seriál a vidítě gaye. Všude. 

          Problém je v tom, že tahle praktika nebyla popsána pro účely slashe, ale kvůli reprezentaci sexuálních minorit v médiích. (Kvůli té reprezentaci, co prakticky neexistuje.) V minulosti byl problém zobrazovat v televizi jakoukoliv sexualitu, natož queer laděnou - hlavně proto, že 88% filmu = Hollywood / Hollywood = Amerika / Amerika = banda naprostých debilů, díky bohu, že se odsunuli někam za louži. Teď tam ještě odeslat tu bandu s Referendem za rodinu. - takže se tvůrci uchylovali k subtextu. A queer menšina se ho naučila vyhledávat, aby měla pocit, že má nějaké zastoupení.
          Zároveň, Queer reading, umožňuje vykládat postavy ve vedoucích rolích jako LGBT- což v podstatě nikde nevidíme, pokud nejde o příběh, kdy je ne-heterosexuální orientace postavy důležitá, nebo o hru kde si postavu tvoříte sami.

          Takže tady máme normální publikum + publikum heterosexuálních žen, o kterých se už delší dobu ví, že jedou po homosexuálech + skutečné queer publikum. Tak proč z toho neudělat kšeft přidáním homosexuálních narážek, které hodně lidí potěší a nikoho neurazí?
          Až na to, že žijeme v době, kdy cokoliv může urazit kohokoliv. Obzvlášť když s podtextem zacházíte neopatrně a pak ho zatloukáte obrovskou cedulí NO HOMO jak Orson Scott Card první a jedinou dobrou knihu o Ender's Game.
          Jak jsem už naznačila, neberu v potaz definice z Tumblru, protože: Není žádná oficiální definice queerbaiting. Většina lidí ho popisuje subjektivně a ty pekla, co přitom občas vymyslí, mi způsobují vypadávání chlupů v nose. V podstatě jde o praktiku, kdy je do čehokoliv v médiích úmyslně přidán homosexuální podtext, aby se vyšlo vstříc publiku, který ho vyhledává. Ale obratem je možná homosexualita postav popřena gestem typu "Ne, ne, my tam nic takového nezamýšleli, to tam vidíš jen ty." Asi proto, že oficiálně prohlásit, že postava je možná bisexuální, by mohlo šokovat heterosexuální veřejnost. Protože homofobie je vážná věc, takže nebudeme diváky strašit homosexualitou před třináctou hodinou, nedej bože, že bychom pouštěli dokumenty o pavoucích.

          Queerbaiting je komerční tah pro atrakci širšího publika. Scénáristé přidávají do svých děl homosexuální narážky, aby se i queer publikum a fanynky slashe měli na co dívat, ale nejde o reprezentaci, ani o možnou reprezentaci, protože možnost, že by postava měla jinou, než heterosexuální orientaci, je okamžitě popřena.



          Nejčastěji prostě přidají no homosexuálně laděnou situaci, nebo "We are not couple" vtip. Což je sice sranda a nepohoršuje to heterosexuální publikum, ale ničí to možnost queer reading (když postava několikrát popře, že je heterosexuál, pořád to můžete svádět na silné sebezapření a latentní homosexualitu, ale už vám to při diskuzi neprojde), tím pádem se možný ne-heterosexuální divák, který by chtěl snít o reprezentaci vlastní sexuality v televizi, může sbalit, odejít do hor a tam si pouštět ve smyčce Queer as Folk. Navíc je tady možnost homosexuality postavena do pozice vtipu. "Ahaha, on si myslel, že Y a YY by mohli být gayové, ahahaha!" Zjevně, možnost, že by někdo mohl nahlížet na blízký vztah 2 postav stejného pohlaví, jako na romantický, by měla být veřejně zesměšňována a když jsme u toho, homosexualita je sranda,  ale taky odporná věc, takže si zaslouží nejvyšší trest. Klaunský kostým. Špatné boty.

          Záměrný přehlédnutelný subtext dělá situaci ještě komplikovanější, protože vy vidíte, jak se ti dva na sebe dívají a v tom není NIC heterosexuálního a samotní tvůrci pak popřou existenci těchto momentů, prohlásí, že jde o čistě vaši interpretaci a udělají z vás blbce a gayfreaka.

I have my version. You have yours.
Well, I'm gonna vomit on your firts born.

          Supernatural jsou přeborníky ve queerbaiting a dá se na nich perfektně ilustrovat jak moc pokrytecká tato praktika je. Protože tak dlouho podporovali myšlenku destielu a homosexuálního podtextu, až se jim to vymklo z rukou a najednou to nebyl fanservis, ale skutečná věc a museli přímo odpovědět na otázku, jestli je možné, že by Dean byl bisexuál a vyděsili se toho, jaké by to mohlo mít následky. Takže všechno zatloukli. A pro jistotu všechny nacpali do heterosexuálních vztahů.
          V podstatě můžeme SPN soudit na poli komerční reflexe slash fandomu a podpory homofobie. "Bisexualita" není až tak vysoký požadavek, ale zjevně by mohla zastrašit heterosexuální publikum. Nekompromisní odmítání této možnosti neprospěje nikomu.
Ach, 200 epizoda byla výborná. Připadala jsem si, jako bych skutečně sledovala drama zapálené náctileté slečny, která si potřebuje vyřešit své vnitřní konflikty. A děkuji za zobrazení fanynek. Bylo to hezké, ale taky tak trochu freakshow.



          A pak je tu třetí úroveň, God Tier queerbaitingu a demence, kterou drží v médiích omluvitelná situační homosexualita žen. Což vypadá asi tak, že dvě ženské postavy mají spolu explicitně homosexuální scény, ale protože byly/jsou/budou v ustáleném heterosexuálním vztahu, je jejich bisexualita přeměněna na heterosexualitu se "sexy fází" a tedy omluvitelná. A tady už kruh stupidity celé situace musí být jasný úplně každému.
Nic proti Ramoně, tho.


Možná vás napadne několik logicky vyplývajících otázek:
  1. 1. Homo-fanservis známe už dlouho a nikdo z něj nedělal takový problém, takže proč se tolik mluví o queerbaiting, když jsou to v podstatě stejné věci?
    1. Fanservis a queerbaiting jsou dost podobné, ale nejsou stejné. Pokud mluvíme o občasném fanservisu v anime, málo kdo si je splete s opravdovou možností queer postav. A pokud jde o věci, jako je Free!, možnost homosexuality postav nebyla. Nikdy. Popřena. A už vůbec ne tak striktně, jako se popírá subtext u queerbaitingu. Ale fanservis má zase jiné problémy.
    2. Co se týče fanservisu u hudebních skupin, to je jiná věc a odkazuji na tuhle rozkošnou práci o komercializaci a fetišizaci mužské homosexuality v korejské pop kultuře. (Její plnou verzi, bohužel, nemám. Co z ní budete chtít přečíst, budete muset googlit)
  2. 2. Neměli by být yaoistky spíš rády?
    1.  Přirozeně, nikdo nemá rád, když se na něm ostatní vozí, nebo na nich vydělává peníze a tady se doslova zpeněžuje jak queer sexualita, tak fetišizace homosexuality + éra Tumblru je éra Tumblru a hodně lidem jde o skutečnou reprezentaci queer postav v médiích. Znáte to: "Kdo se na ty všudy přítomné heteráky má pořád dívat." a "Kde by jinak měly děti vzít vzory?" Ne vážně, určité množství homosexuálního podtextu je super, ale když už to přeženete a pak to navíc popřete, nebo jste 24/7 homofobní, tak jste asi Jensen Ackles.
                 Navíc, queerbaiting opravdu zřejmě vzniklo jako reflexe slashe, což je stereotypně obsese heterosexuálních žen, takže je to olej do ohně hořících vztahů mezi slasherkami a queer komunitou. They just do not like us. It's a fact.
  3. 3. Jak může někdo vědět, že homosexuální podtext opravdu není "nehoda," ale byl zamýšlený? 
    1. Nemůže. A proto queerbaiting v televizi prochází. Queer čtení je založené čistě na percepci diváka a queerbaiting zase na tom, že všechno můžete hodit na queer čtení. Takže pokaždé můžete prohlásit, že podtext může být náhodný. Ale pokud najednou při sledování seriálu trpí skupinovou halucinací přes tisíc lidí, je to důvod k zamyšlení.
      Pochopitelně, jakékoliv emocionální napětí se dá vykládat jako homoerotický podtext a tady je Brian Fuller a jeho reakce na dotaz ohledně toho, jestli se budou Hannibal a Will někdy líbat:
      "Will Graham is very definitely heterosexual, but that does not necessarily prevent us from a homoerotic subtext. (...) really want to explore the (asexual) intimacy of these two men (...)"



                Navíc, nemůžete obviňovat starší díla z queerbaitingu, ačkoliv je tam homosexuálního podtextu tolik, že tam už něco musí být schválně. Ano, mluvím o Star Treku. Ano, viděla jsem hejt na queerbaiting ve Star Treku. Ano, chtěla jsem tomu člověku napsat, že asi spadnul z višně přímo do bečky a alkohol mu vypálil zbytek mozkových buněk, co tam zbyly po útoku hladových zombií, ale pak jsem si všimla, že má v menu poznámku "Ne-LGBT nemají právo na názor." a uvědomila jsem si, že kvůli jeho případu musí do LGBT přidat druhé B, které bude znamenat Blbec.
  4. 4. Nesnažíte se prostě násilně procpat vaše OTP do kanonu?
    1.  Občas mi připadá, že to tak v některých případech je. Ale faktem je, že potřebujeme skutečnou reprezentaci sexuálních menšin v mediích. A pokud nám nedáte reprezentaci, tak nám alespoň neberte sny. Homosexuální postavy jsou stále v televizi potlačované. Bryan Fuller se snaží procpat queer postavy snad do všech seriálů, na kterých dělá a velmi často mu to nevychází. Příkladem budiž seriál Heroes ze kterého musely být násilně vymazány všechny zmínky o homosexualitě postavy hrané Thomasem Dekkerem, protože se jeho manažerka bála, že role gaye by zničila jeho kariéru. Vzpomínáte si jak se strašně řešilo, když Lee Pace líbal v Halt and Catch Fire jiného chlapa, protože "Jak to jako přispělo příběhu? Děkuji, že jste tam narvali zbytečnou scénu, jen proto, abyste ukázali, že je bisexuál, bože, za co-" Protože jeho heterosexuální ship v čemkoliv prospěl příběhu.

  5. 5. Neděláte z komára velblouda?
    1.            Podle mého názoru? V podstatě ano. Ale! Pokud se vás někdo zeptá na homosexuální podtext ve vašem vlastním díle, nebo na queerbaiting, neměli byste reagovat křížem a svěcenou vodou, protože je jasné, že to někoho urazí. A to, co občas ti idioti předvádějí je na pár facek.
      Jste spisovatel/scénárista/whatever, s vytvářením jakéhokoliv textu jde zodpovědnost, kterou musíte vzít na sebe. Pokud chcete vědět, jak psát dva blízké mužské přátele, ze kterých si i jejich okolí dělá legraci, zeptejte se Scotta Lynche, největšího zlatíčka pod Sluncem. Protože ten chlap napsal 3 knihy o "Bro, umřel bych pro tebe." "Bro, já už pro tebe umřel. Několikrát." aniž by se uchýlil k jakémukoliv No Homo shitu.
      A správná reakce na dotaz o homoerotickém subtextu? Bryan Fuller again Basically: "Ikr it's homo. You know. The tension without sex. That's it." Taky potvrdí možnost pansexuálního Hannibala. Protože to dává smysl.

         Závěrem. Queerbaiting je špatný. Vaše oblíbená show je ho pravděpodobně plná. Což neznamená, že máte přestat mít rádi vaše OTP, protože ono za to pravděpodobně nemůže. Je spousta rad o tom, že byste měli přestat sledovat tu a tu show, kvůli queerbaitingu, ale sama pochybuji o tom, že by to někomu prospělo. Je ale důležité si uvědomit, že tady taková věc je a že je to problém a nedělat Mishu Collinse s jeho "Queerbaiting. Nevím, co to je. A taky mě to uráží." protože ignorace je opravdu to nejlepší, co se dá v téhle chvíli dělat, gratuluji.
Potřebujeme víc skutečné reprezentace queer postav, nebo alespoň místo pro ně. Pokud vám to někdo odpírá, je pravděpodobně kreten a neměl by vůbec otvírat hubu na veřejnosti. Percepce ostatních lidí, ať je jakákoliv, by neměla být striktně zapírána, v tom je přístup "I have my version. You have yours." v pořádku. Ale chtělo by to říct dřív, než na šibenici.


14 komentářů:

  1. Amen. Amíky (a referendující Slováky) do rezervace pro homofoby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. belldandy: Jsem si teda nevšimla, že by česká seriálová tvorba byla otevřenější. :P

      Vymazat
  2. Jako jistě, ale vidět za vším erotické podtexty - a je šumák, jestli homo, hetero, cokoli... je tááák únavné. Království za opravdové přátelství! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ovšem jen úhel pohledu. Já zas mohu říct: Království za opravdový sex. :P

      Vymazat
  3. Já stejně nechápu, že se pořád všude píše o tom, jak jsme moderní a tolerantní společnost, 21. století, známe to, že, a přesto vznikají takovýhle věci... :D Vždyť to tu bájnou toleranci úplně popírá :D. *nechápe* A Amíky by fakt měli někam zavřít :D.

    OdpovědětVymazat
  4. Nagat, jsi úžasná.

    OdpovědětVymazat
  5. Poslyšte, já teda nevim, ale nejsou ty reakce trochu přehnaný ? Protože pardon, ale to že si někdo z někoho nebo z něčeho dělá srandu, ještě automaticky neznamená, že ho uráží. Samozřejmě, když je něco udělaný vyloženě stylem ,, chacha, vy ste v tom chtěli něco hledat, takže WRONG, jste dementi ' ', tak to pochopitelně naštve, ale nemyslím si, že je něco takovýho např. v Supernatural, když si prostě dělaj srandu z fanoušků, co hlavní postavy dávaj dohromady.
    Je teda pravda, že už je to dlouho, co jsem tenhle článek četl, a teď jsem ho jen tak prolítl, takže se omlouvám, jestli jsem něco nepobral

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle by bylo na další dlouhou odpověď a obávám se, že bys se opakovala, takže tě odkážu na diskuzi k článku právě o queerbaiting v SPN:
      http://www.advocate.com/bisexuality/2014/07/17/fans-take-supernatural-task-queer-baiting

      Vymazat
    2. Sakra, to je na mě trochu moc. Co se ale týče toho SPN, tak co sem pochopil, lidi jsou naštvaný, protože tvůrci tam dávali spoustu těch narážek na možný homosexuální vztahy, a když se je na to téma fanoušci přímo zeptali, tak se najednou začali hrozně divit a dělat že nic neví. Což je, uznávám, dosti trapné.

      Vymazat
  6. Nagat, děkuji za článek, který je skvělý, ostatně jako skoro vždy. Mám potřebu zcela nepřípadně prohlásit, že "Mluvčí za mrtvé" byla - dobrá - kniha. :P Omlouvám se. Nešlo jinak. belldandy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi bůh. Děkuji ti. Všechno co píšeš je tak OPRAVDOVÁ PRAVDA, že se mi chce blejt, ale stejně děkuji :) Vím hned o nějakých dvaceti, třiceti lidech, kterým bych ten článek nejradši nacpala do hypno-cédéčka a pouštěla celou noc.
      Ještě jednou děkuju!
      TruTru

      Vymazat
  7. Já pořád nechápu, co k tomu tvůrce vede, vzhledem k tomu, že dnes už existují i seriály, kde jsou hlavní postavy homosexuální, ale show není o jejich vztazích (!), a přesto fungují a mají diváky. Jeden příklad za všechny - How To Get Away with Murder. Vážně doporučuju zhlédnout, pokud někdo chce vidět, jak to vypadat MÁ. Celou sérii se řeší vraždy a jen asi ve dvou dílech se ukáže, že Annalise je bisexuální. Měla manžela a předtím taky měla vztah s ženou. A funguje to. Connor je zase gay. Hned v prvním díle sbalí Olivera, jen proto, že od něj potřebuje vyzvědět nějaké informace. A pak se občas objeví nějaká ta scéna mezi nimi. V úplně stejném duchu, jako se občas objeví scéna Wese a Rebeccy. A ten seriál vážně šlape a vážně funguje. V první i v druhé sérii. Proč takových není víc...

    OdpovědětVymazat
  8. Okázalá heteronormativita v řadě filmů/seriálů mě docela štve, ale myslím, že queerbaiting je hlavně problém komerce a tvůrčí nesvobody. Daria měla první neheterosexuální postavu už v roce 2000 ve filmu Is It Fall Yet? a nebyl to žádný queerbaiting.

    OdpovědětVymazat
  9. Ale jo, v Halt and Catch Fire nakonec Joeův heterosexuální vztah hodně prospěl příběhu.
    Zrovna včera jsem se nad tímhle seriálem zamýšlela kvůli tomu, jak blízko k sobě mají 2 hlavní ženský postavy ve 3. sérii, ale tvůrci z toho ladně vybruslili rozhovorem, kde alespoň jedna z nich jasně řekla, že o homosexuální vztah s tou druhou nemá zájem. Podle mě to udělali správně: řekli nám to na rovinu hned zkraje, netahali nás za nos queerbaitingem. (I když po té scéně podbarvené songem "Mercy Street" je hodně těžký si je nepředstavovat romanticky. Hudba dělá s emocemi divy :D )
    Celkově je tenhle seriál bezva tím, že obsahuje LGBT témata, přestože hlavní děj je o něčem úplně jiným. A má docela dost queer postav, ale divák to zjistí většinou jen tak mimochodem, protože pro děj to nehraje roli.
    -Ruwin

    OdpovědětVymazat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.