2/13/2015

Napsala Nagat | Tagy : , , ,

Další díl post-přednášky o slashi. Pokračujeme v drobných zvrhlostech.
Minule jsem skončila u mpregu, takže navážu zbytkem slovníku.

Darkfic – To je povídka s depresivním průběhem, smutným koncem. Většinou v ní není sex a pokud ano, tak je to povídka brak. Mým snem je najít pěknou darkfic, kde bude rating M z jiného důvodu než z "violence and blood".
Pod darkfic patří deathfic – tzn. Povídka, kde někdo zemře. Britky je označují jako M a přesto v nich nic není. Btw. Nekrofilie je "guro", ne "death fic" aby bylo jasno.
***
Songfic – Povídka na téma nějaké písničky, většinou s textem. Oblíbená v hudebním slashi. Když napíšete dobrou songfic, posunete se z úrovně Lamka na Povídkářka se zkušenostmi. Z nějakého důvodu je hodně čtenářů, co nemají songfic rádi. Asi proto, že když použijí Gogole translator, stanou se z písní divné věci.
 Fluffhttp://fc05.deviantart.net/fs70/f/2010/044/3/6/Say_no_to_Slash_Fiction_by_RabidIga.jpgOpak darkfic. Všichni se milují, je to ťuťuňuňu. V jedné povídce (oneshot) jsem zaregistrovala tyto výrazy: "lásečko, broučku, miláčku, sladkej andílku." Potvrzuji, že to někdo píše. A také potvrzuji, že to někdo čte. Je to sice trochu zavádějící, ale ano. Mimochodem, když už taková červená knihovna, nechcete si raději pustit Deník Princezny?
Twincest – Všichni máme rádi dvojčata. Není nikdo, kdo by neměl rád dvojčata. Brášci jsou fajn. Ale netvrďte mi prosím, že s tím rodiče souhlasí.
Selfcest - Když je někdo tak úžasný a dokonalý, že by mu to druhý do páru kazil, uchylujeme se k selfcestu.
" To vážně někdo napsal? To jako Voldemort a Raddle najednou?" Třeba. Nebo je taky dobré Prusko z třicetileté války a Východní německo. A jak bylo poznamenáno na přednášce, ještě je dobrý herec/postava kterou hraje. A nebo jedna postava zahrátá více herci. Třeba Sherlock.
Preslash náznakový slash. Takže se všichni těšíme, ale nic nebude. Souvisí s ním UST – Unresolved Sexual Tension – nevyřešené sexuální napětí. A Cliffhanger –nepříjemné zakončení kapitoly. Jako "...sundal kalhoty a... To Be Continued!" Dobrá, tohle už není preslash. Ale atmosféru to navozhttp://fc09.deviantart.net/fs32/i/2008/199/8/d/Romancing_the_TARDIS_by_nursethalia.jpguje správně. Někdo tu zemře.
Tím jsem ukončila druhy slashe a vezmeme to z pohledu hnidopicha.
Drabble je povídka, která má cca do 100 slov. Drabble = 100 slov
Double drabble = 200 slov
Tripple drabble = 300 slov
Nikdo to nedodržuje. Prostě se jedná o krátkou a vtipnou povídku. Četla jsem jednu úžasnou se Sigmundem Freudem, ale bohužel ji nemůžu najít. Tak sem dám aspoň tuhle.
Kapitolovky – to se ani nemusí vysvětlovat. Ale souvisejí s WIP – Work in Progress. Nedokončeno. Nedokončeno teď a nikdy nebude. Proč ty dobré povídky mají 40 kapitol a nikdy nebudou dopsány? Proč? Mimochodem, pokud má povídka 8-10 kapitol, tak sex je vždycky ve třetí až páté kapitole.
 AU – "Alternative Universe" =jiná realita. Z Akatsuki jsou motorkáři, Frodo má TARDIS a Harry Potter vede mafii. Je něco špatně? Crack – Tak se označují páry, které by se v této dimenzi stát nemohly. Crack...píšou lidi na cracku.
Můžeme sem zařadit i crossover. Crossover je prolínání dvou fandomů.
POV - "Point Of View"- úhel pohledu. Takže povídka je psaná v ich-formě. Já osobně mám raději ty v er-formě... Ale hlavně chci mluvit o speciálnosti američanů... Ti někdy píšou v du-formě. Ano. Du/jako Ty. Ty jsi byl..a ty jsi udělal... Pokud si to nedokážete představit, doporučuju knihu Holky od Nicka Kelmana. Je to fakt divné a dost experimentální.

0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.