2/12/2015

Tímto článkem se snažím vrátit do kolejí, kam patřím. Nagat je tu od toho, aby psala o slashi, yaoi a věcech, které mohou yaoistkám zlepšit život. Tak, aby zase začala.
Povím vám příběh o knize, jejíž shánění trvalo 4 roky a následné přečtení dva dny. Hned úvodem řeknu, že ničeho nelituji. Přitom, alespoň na mém gymnasiu, je vedená četba doporučená k maturitě.

"
Troll?", řekla má kamarádka a ukázala na plastovou figurku.http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTbF4Hw5htGxWbQM2voe1JWL6DDeh4-wHfmfmZX71Ox4Nbr5ikW-syL0eHTqA
"
Troll?!", řekla spolužačka a vytasila hůlku.
"
Troll?!!", řekl Homestucker a zastříhal ušima.
"Ne.", řekla Nagat a všichni byli zklámáni.


Jednou takhle ve Finsku se potácí z hospody nalitý fotograf, kterému zrovna nedal jeho kamarád. Nejen čtenářky jsou z toho mrzuté a zdeptaný Mikael se rozhodne zaplést se do pouličního konfliktu. Kousek od jeho bytu totiž skupina puberťáků šikanuje něco... něco. Něco u popelnice.
V našich končinách najdete u popelnic bezdomovce. V Japonsku se tam zpravidla válejí odhozené sexy robotky.
Ale Mikael je Fin, a tak si domů odnese trollí mládě.
Zraněné, nemocné a tak krásné trollí mládě, že je to hned trojnásobně ilegální. Na trollovi je totiž něco, co Mikaela "totálně bere". A jeho největším dilematem se stane otázka, jestli "se ho má zmocnit rukama, očima, nebo foťákem".

Je důležité poznamenat, že troll tady není nějaká mystická bytost, víla, mimozemšťan, poločlověk, nebo tak něco. Je to druh šelmy. Zvířete, které můžete srovnat s rysem a tygrem, ale v žádném případě ne s člověkem. Evoluce mu prostě jen dala lidské rysy, odtud asi název troll; "Trolling matky přírody."  Ačkoliv můj ilustrační obrázek a fantasie náctileté dívky tvrdí něco jiného, troll je v očích obyčejných lidí stejně zvířecí jako kočka.

A proto se Mikael ani neobtěžuje přemýšlet nad faktem, že troll není lidské rasy. Ani ho nezajímá, že jde o mládě, dítě, whatever. (Fakt, že je přitahován samci vzdal už dávno.) Jen podvědomě vnímá, že shledat zvíře sexuálně atraktivním, není úplně v pořádku.
Tím čtenář bohužel přišel o všechny výčitky svědomí hlavní postavy, ale co se dá dělat. Mikael není ani Humbert, ani Clive Nicoli, ani Jeff Kohlver (i když tady by jistá podoba byla). A troll není ani Lolita, ani Dren (ačkoliv z téhle bestie něco má), a ani Eridan (bohužel). "Konečně vím, jak to vypadá, když je pedofil zároveň zoofilem."

Ne před slunce západem je milostná novela o člověku, co se pokusil uvěznit lesní šelmu a dovolil si zamilovat se do ní. Vzhledem ke krátkosti příběhu a faktu, že až na jednu postavu, jsou všechny postavy mužské, tím pádem citově omezené, nejsou pocity postav příliš rozvedené. Ale v tom je mystika příběhu. Kdyby byl troll o něco starší, bylo by sexuální napětí více zřetelné, ale tyhle věci patří na fanfiction.net, ne na poličku do pokoje.
"Ne, prostě... Víš, ta myšlenka. Prostě si jdeš po městě a najdeš trolla! Co bys dělala?" "Přestala bych hulit."
"Já bych teda vysadila všechny drogy. Ale co pak?"
"To je přece jasný. Nechala bych si ho. Alespoň už vím, co to žere." 

Autor: Johanna Sinisalo
Název: Ne před Slunce západem
Oduševnělí Američané neobtěžovali mozky svých čtenářů, protože věděli, že za to můžou jít k soudu a tak knihu přejmenovali. Díky tomu celý svět zná Ennen päivänlaskua ei voi v doslovném překladu, tedyNot Before Sundown. Jen v zámoří je to Troll - a love story. Proč dělat něco jednoduše, když to jde primitivně.

Dostupnost: Shání se kurva blbě. Alespoň na Moravě.
Příběh o tom, jak se Nagat snažila této knihy zmocnit, je chaotický a napínavý minimálně jako kniha samotná. V prvním ročníku v první hodině nám profesor rozdal různé knížky a my, děcka nevycválaný a vystrašený, jsme si měli přečíst stránku a říct, co si o knize myslíme. Spolužačka vpravo ode mě dostala Linii Krásy. Ta nalevo Ne před slunce západem. Profák asi myslel, že tak velká koncentrace teplé aury musí pocházet z minimálně dvou osob, a ani ho nenapadlo, že bych třeba já mohla být epicentrem. Mně totiž dal Cit slečny Smilly pro sníh, a od té doby tu knihu nesnáším, i když jí asi křivdím.

Každopádně tehdy začal boj, protože profesor má hlavu ještě děravější, než je cedník na špagety. Čtyři roky mi nebyl schopen tu pitomou knížku donést a nakonec ji ztratil Nakonec jsem ji dostala jen proto, že jsem díky jednomu nejmenovanému komixu přehodnotila priority. Teď už nebyl primární cíl "Získat tu knihu s teplým náckem", ale "Získat tu knihu s teplým trollem". Takže jsem každou přestávku lezla do kabinetu češtiny s výrazem Samary a v oparu Dualscarova theme songu.

0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.