10/19/2017

A ze série "Nagat plní requesty třeba i 3 roky" se dostává na světlo nový zářez! (Tip: Kdybyste mi řekli, že to dělaj lidi, co jsou do  incest porna, tak by ten proces byl mnohem rychlejší.)


Svět se mění, spratci narození v roce 2000 jsou jen pár měsíců od dospělosti a poslední dobou se stává, že otevřete zprávy a pak nevíte, jestli jsou to fakt zprávy, nebo vágní popis epizody Griffinů.
Hranice mezi mezi realitou a internetem padla. Země se řítí do chaosu. Několik hodin před volbama jsou Rick and Morty memes jsou zneužívány všemi stranami politického kompasu s frekvencí tak intenzivní, že v Indonésii způsobila tři tsunami, přesto nikdo nedokáže s určitostí říct, na jaké straně ta show leží. Je to altright? Je to libleft? Je to ta prostřední část political chart meme, kde jsou středoškoláci, fanoušci Nightrunners a lidi, co nevědí, jak funguje politika? Ale to je vlastně jedno, protože to, co je na review důležité, je odpověď na otázku "Stojí ten seriál za to?"

Jo. Jo, stojí.

Když jsme si před pár lety po zkouškovém sťatí jak dogy pouštěli s informatikama první epizody Rick and Morty, tak mě to moc nevzalo, protože animovaný nihilismus by měl mít nějakou minimální úroveň, která ho odlišuje od mainstreamu. Fakt, že se tvůrci většiny skeptických TV show ještě nezabili, nebo nevystříleli střední školu, znamená, že jsou to zatracení pózeři a cynické vtipy dělají čistě pro zisk. Stejně jako TBBT nebude nikdy IT Crowds, první série R&M je až na pár momentů dost průměrná, takže proč v tom pokračovat. O to víc jsem byla překvapená, jak moc ty dlouhé pauzy mezi řadami seriálu prospěly. Rick a Morty už nejsou, co bývali. Díky bohu.

Nejlepší věc, co se v mainstreamové nerd culture (chacha, oxymóron!) za posledních několik let stala, byl ten moment, kdy se Justin Roiland, Dan Harmon rozhodli opustit cokoliv, co bylo mezi Mortym a hrudníkem jeho sestry a místo sourozeneckých incestních vtipů, které už nikoho nešokují, se začali víc soustředit na to, aby do dvaceti minut, co mají na díl, nabušili tolik skutečně znepokojivých vtipů, aby byl seriál ještě hůř stravitelný než kukuřice.

Rick i Morty viditelně procházejí charakterovým vývojem a vypadá to, že se konečně zřetelně zavrhl koncept protagonistů jako primárně komických postav. Mortymu jejich nedobrovolná dobrodružství zjevně prospívají a všem už na jisté úrovni došlo, jak moc cringe je být pseudo-intelektuální nihilista, což je výborné pro Rickovu rodinu a poselství série a smutné pro lidi, co si celej život budovali naraženost nad ostatními pomocí cynismu. Na druhou stranu, jestli je Morty přebírající kontrolu dlouhodobej plán, tak na světě je naděje a já mám skutečnej důvod se dožít svých třicetin, protože je tady ta malá naděje, že v té době třeba vyjde další série.


Je ovšem otázkou, jestli mě náhodou jen nezaslepuje moje boner z epizody S03E07 a zbytkáč ze studia postmodernismu. Ta epizoda bylo tak dobrá, že kdyby mě znásilnila v pochcané postranní uličce, tak to nenahlásím. Příslibem dějové návaznosti se série vyhoupla na úplně nové příčky v ratingu, protože i kdyby se nesplnila ani polovina konspiračních teorií o Evil Mortym, tak už ten plot twist na konci Ricklantis byl tak dobrej, že ho animáky pro dospělé nedosáhnou, ani kdyby se autoři pomazali žlutými výkaly internetových žurnalistů středního věku a pak v kruhu rituálně masturbovali narvalími kly.


Poslední série je zatím to nejlepší, co z produkce Ricka a Mortyho vzešlo. Roilandovi a Harmonovi došlo, že můžou už říct úplně cokoliv a není nikdo, kdo by je zastavil, takže se neobtěžují se zatajovat, jak moc nesnáší svou vlastní fanbase (ani to, že mají incest kink, což hodně vysvětluje o vztahu Ricka a Mortyho) a vlastně se není čemu divit, když jde o současnou alternativu broníků. Snaží se vytvářet dojem, že v téhle preapokalyptické dystopii, kdy jsou veškeré výroky v médiích překrouceny tak, aby mohly být použity pro podporu volitelného názoru, povstali jako hrdinové, kteří se poučili z chyb parodií na Scary Movie a poslední sezony South Parku a s vědomím, že nejde udělat satiru z něčeho, co už vlastně satirou je, se rozhodli, že nebudou komentovat současnou politickou situaci a začali vytírat natrávené nietzscheistické zvratky, těmi, co je do vnitřní i vnější sítě nablili: Diváky. Což... show dostává ironické situace, kdy se snaží odpoutat od svého vlastního diskurzu, protože se snaží být nepolitická, ale právě politika je tím, co ji definuje.


On to vlastně není špatný koncept, protože jo, fandom je rakovina a může si za to sám, takže šplíchnout divákům jejich vlastní vinu přímo do xichtu je to nejlepší, co se dá udělat, ale zase můžete tu toxickou část fanoušků posadit do kouta s omáčkou z Mekáče, nestarat se o jejich übermench shit a místo toho, abyste všechny liberální názory v seriálu distribuovali formou vágních memes a pak předstírali, že tam nejsou. Ale nemůžeme mít všechno, že jo. Konec konců to píše banda alkoholiků a každej cynickej alkoholik s budgetem, nemůže být Martin McDonagh. Je čas si sednout, udělat si čaj, nejlépe silnej pu erhovej extrakt, nadechnout se toho zápachu tlejících nohou v rašeliništi a akceptovat, že někdy je prostě lepší věci nezkoumat. To, že někdy chcete ojet důchodce, není proto, že váš otec není dost přítomen ve vašem životě. Je to fuk. Někteří lidi zase kreslí pyramidy s vagínou. Běžte k volbám, děti. A pokud nevíte koho volit, volte Kozy.

Dnešní video na dobrou noc je Pornhub parodie. Protože můžu.


Mám depresi z toho, že tahle série má dvouletý pauzy mezi sériema, protože mě to nutí dělat si dlouhodobý životní plány. Dva roky? Tak dopředu nemyslím? Pomoc?

0 Komentáře:

Okomentovat

Jménem Nadgalaktické aliance gayfreaků a Temna (N.A.G.A.T.) děkuji všem komentujícím za příspěvek.